I rapporten "Digital hele livet med bedre brukeropplevelse" er det funnet flere konkrete problemer med brukskvalitet som kan forbedres dersom vi samarbeider om å etablere like mønstre på tvers av offentlige tjenester. Når vi bruker etablerte mønstre som innbyggerne kjenner igjen på tvers kan løsningene bli mer intuitive og bidra til mindre digitalt utenforskap.
Vi kan samarbeide om mønstre selv om vi ikke bruker de samme tekniske komponentene eller designelementene. For eksempel kan vi hjelpe hverandre å etablere felles konvensjoner rundt interaksjon og forventet oppførsel på komponenter, samt plassering av sentrale elementer.
Planlagte mønstre
Sitter du på innsikt som er relevante for følgende mønstre? Bli med på å utarbeide felles retningslinjer som kan bidra til at vi oppnår mer helhetlige tjenester på tvers. Ta kontakt!
Brukeroppgaver
Vi har lyst å finne felles måter å håndtere gjentagende brukeroppgaver. F.eks eksempler og beste praksis for blant annet:
- Innlogging
- Navigering
- Plassering av vesentlige funksjoner
- Navigeringsknapper
- Navigeringsretninger
- Logisk hierarki av handlingsknapper
- Utfylling av skjema
- Innsending av skjema
- Filtrering
- Signering
- Samtykke
- Bytte språk
- Ofte brukte handlinger
Dette er noen av utfordringene som har blitt trukket frem i rapporten "Digital hele livet med bedre brukeropplevelse". Problemene er rapportert av blant annet Brukerrådet i Helsetilsynet, Deichmanske, Seniornett, Altinn brukerstøtte, Trondheim folkebibliotek, Mangfold i arbeidslivet, samt generelle observasjoner.
Brukerdialoger
F.eks hvordan vi spør brukeren om:
- Adresse
- Datoer
- Epost
- Kjønn
- Navigering
- Identitet
- Passord
- Betalingskort-detaljer
- Telfonnummer
...Og hvordan vi håndterer validering og feilmeldinger når noe går galt.
Bruk av...
- Bruk av pop-ups
- Bruk av modaler